Om asiatisk massasje

Norsk Massasjeforening er godkjent utøverorganisasjon for Thaimassasje og Yogamassasje. Vi ønsker å kvalitetssikre disse retningene, til beste for både utøverne og deres kunder.

Våre medlemmer har utdanning og driver en praksis som følger våre fagkrav.

Thaimassasje

Thaimassasje er en behandlingsmetode som har eksistert i mer enn 2500 år. Den tradisjonelle thaimassasjen kombinerer teknikker fra akupressur og yoga. Å få thaimassasje er som å gjøre yoga-øvelser uten anstrengelser samtidig som du mottar akupressurbehandling.

Massasjen utføres vanligvis på en matte på gulvet med klær på, og utøveren bruker både hender, føtter og albuer som verktøy under behandlingen. Thaimassasje har et bredt spekter av teknikker og grep som tøyninger, vridninger, strykninger, trykk og knaing.

NB! Tradisjonell Thaimassasje inkluderer ikke leddmanipulering eller “knekking”. Vi tillater ikke slike teknikker blant våre medlemmer, og vil regne det som brudd på våre retningslinjer. Vår ansvarsforsikring dekker ikke slike teknikker.

Grepene reduserer muskelspenninger og øker leddbevegeligheten. Det fines ulike sekvenser for hver del av kroppen, som stimulerer nervesystemet og balanserer kroppens energisystem. Thaimassasje roer sinnet og frembringer en harmonisk følelse i hele kroppen. Massører med lang erfaring kjenner kroppens punkter godt, og kan forbedre klientens energistrømmer og blodsirkulasjon ved hjelp av hendene.

Thaimassasje er spesielt velegnet for stressrelaterte plager.

Før og nå

Thaimassasjen oppstod i India på Buddhas tid. Massasjen fant veien til Sørøst-Asia hvor munkene innførte den som en del av den Thailandske medisinen. Munkene så på sykdom som en ubalanse i kropp, sinn og sjel. De behandlet ubalansen med de fire elementene i Thailandsk medisin: kosthold, urter, meditasjon og massasje. Senere spredte massasjen seg og elementer fra yoga og ayurveda ble lagt til.

Massasjen er ikke lenger begrenset til templer, men den inneholder fortsatt spirituelle elementer. Mange utøvere starter dagen med en bønn som tar utgangspunkt i den buddhistiske læren. I bønnen fokuseres det på medfølelse, kjærlighet, glede og balanse.

I dag utføres thaimassasje i hele Thailand – på massasjeskoler, ved gamle tradisjonelle sykehus, på hoteller, på strender og omtrent på hvert et gatehjørne i Bangkok. Mens mange av klinikkene, spesielt i Bangkok, ikke er godkjent fordi utøverne kun har gjennomgått minimal trening, følger andre klinikker strenge kvalitetskriterier og ansetter kun høyt utdannede massører.


Yogamassasje

Yogamassasje har sitt utspring i Ayurveda og Yoga, to indiske helsesystemer hvor helhetsperspektivet er sentralt. Med ayurvedisk massasje og yogabaserte tøyninger stimuleres kroppen til å gjenopprette sin naturlige helse og vitalitet.

Behandlingsformen påvirker hele kroppen og når de dypere bindevevsstrukturene. Massøren benytter hender og føtter, og trykket tilpasses klientens muskelspenninger. Kroppen mykes først opp med massasje, deretter utføres assistert yogatøyning. Det benyttes romtemperert olje i sparsom mengde og man behandler som regel hele kroppen.

Yogamassasje kan motvirke rygg- og nakkeproblemer, og plager i skuldre, hofter, knær og føtter. Behandlingsformen kan også være virkningsfull ved stressrelaterte symptomer og søvnforstyrrelser. Metoden er meget bra hvis man er stiv og spent i kroppen. Den anbefales for de som vil begynne med yoga eller annen mosjon og trening. Passer utmerket for aktive idrettsutøvere.