Kiropraktikk - virker det?

Kiropraktikk – virker det?

(Kilde: Folkeopplysningen, NRK)

Nesten halvparten av sykefraværet i Norge skyldes muskel- og skjelettplager. Det koster samfunnet 80 milliarder kroner hvert år – dobbelt så mye som for 10 år siden. Smerter nederst i ryggen er en av de vanligste helseplagene i befolkningen. Årsaken er gjerne vanskelig å finne, og det kalles derfor ofte lumbago, som betyr vondt i ryggen.

At kiropraktorer kan rette opp skjeve rygger er en myte som er like gammel som kiropraktikken. Daniel Palmer fant opp kiropraktikken i 1895, og mente: “95% av av alle sykdommer skyldes ryggvirvler som er ute av stilling. Resten av andre ledd ute av stilling”. Men det viser seg at ryggvirvler ikke kan flyttes med håndkraft. Hvis de flyttes blir man sannsynligvis lam på grunn av de store kreftene som må til, slik som i en ulykke.

Teorien snakker derfor om ørsmå forskyvninger som kalles subluksasjoner. Disse har aldri blitt funnet. Fingre og skuldre kan gå litt ut av ledd, men det kan ikke ryggvirvler. Kneppelyden en kiropraktor fremprovoserer skyldes små gassbobler som sprekker. Etter ca. 20 minutter kan de kneppe på nytt. Knekkelyden er ikke nødvendig for en vellykket behandling, men kan ha en placeboeffekt på pasienten ved at det oppleves effektivt.

De fleste kiropraktorer har forlatt teorien om subluksasjoner, men de bruker fortsatt manipulasjon (“knekking”) for å myke opp muskulatur. De bruker gjerne begrepet FSL eller låsning, som egentlig betyr det samme som subluksasjon, så teorien lever fortsatt. Noen kiropraktorer mener videre at slike “låsninger” kan medføre mange slags problemer – også utenfor bevegelsesapparatet: kolikk, sengevæting, adhd, hodepine, kiss/kidd, astma, øreverk, dysleksi, menstruasjonssmerter, mage/tarmplager. Den beste forskningen viser ingen effekt av kiropraktorbehandling på noen av disse plagene.

Kolikk går over av seg selv i løpet av ca. 3 uker. Kiropraktikkbehandling har ingen dokumentert effekt på dette. Det er sterkt manipulerende overfor foreldrene å hevde av spedbarnsgråt medfører varige problemer senere i livet, og at spedbarna derfor trenger behandling.

Forskning viser at kiropraktikk har en bitteliten effekt på nakke- og skulderplager. Når det gjelder ryggplager er det ikke dokumentert helbredende effekt av hverken kiropraktikk, fysioterapi, massasje, trening eller smertestillende midler. Disse tiltakene kan lindre smertene men forkorter ikke forløpet. Det beste rådet vitenskapen har er fortsatt å holde seg mest mulig i normal aktivitet slik at man ikke stivner.

Hvordan blir vi påvirket av uniformer og ytre rammer?

Teksten fortsetter under videoen.

De fleste av oss blir påvirket av rammene for behandlingen. Hvite klær som minner om legefrakker, godt designede kontorer, flott utstyr og anatomiplakater gir et seriøst inntrykk. At kiropraktorer har offentlig godkjenning spiller også en viktig rolle. Mange vil derfor synes at behandlingen har større effekt enn den faktisk har. At dette kan gi en viss placeboeffekt er rimelig, men kanskje ikke nok til å forsvare prisen.

Tenk over disse to vanlige scenariene hos kiropraktorer:

  1. Når låsninger, eller subluksasjoner, ikke finnes – hvordan kan de da forsvare å tilby 5-minutters behandlinger for flere hundre kroner? Å behandle musklene tar vesentlig lengre tid enn dette.
  2. Hvordan kan enkelte kiropraktorer sette opp behandlingsforløp på 10, 15 eller 20 ryggbehandlinger når de ikke kan dokumentere effekt?